Mezi dvěma světy
Tomáš Režňák

Recept na švestková povidla

20.9.2016

Letošní úroda švestek je po delší době zase pořádná a tak přidávám svůj tip na jejich zpracování - jsou to jednoduchá domácí povidla. Výhodou je, že tyto povidla Vám i po otevření vydrží v lednici klidně rok bez toho, že by se začaly kazit (narozdíl od marmelád a džemů kupovaných v obchodě). Vaření netrvá až tak dlouho a zároveň Vám krásně provoní celý dům :-). Dobrou chuť!

Recept na švestková povidla #1

Ingredience

  • 3 kg vypeckovaných švestek
  • 0,5 kg cukru krystal
  • 0,1 l octa

Postup

  1. Švestky odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.

    Recept na švestková povidla #3

  2. Do hrnce se švestkami přidáme 0,5 kg cukru a 0,1 l octa. Pokud jsou švestky hodně zralé a sladké, cukru může být méně. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici 24 hodin odležet, minimálně přes noc.

    Recept na švestková povidla #4

  3. Hrnec postavíme na plotnu a přivedeme do mírného varu. Vaříme 4 hodiny - dle potřeby můžeme dobu prodloužit nebo zkrátit. Čím delší doba vaření, tím budou povidla hustší, ale pokud budou moc hustá, budou se špatně dávat do sklenic. Po celou dobu vaření s hrncem nijak nehýbáme.

    Recept na švestková povidla #5

  4. Provařenou směs dobře rozmixujeme, například tyčovým mixérem. Čím důkladněji, tím lépe - v povidlech nebudou nepříjemné kousky.

    Recept na švestková povidla #6

  5. Uvařená povidla za horka plníme do sklenic. Můžeme je nechat otočené víčkem dolů a po čase otočit. Doporučuji opatřit štítkem s popisem obsahu a rokem.

    Po konzervaci je dobré nechat povidla 1 měsíc odležet, za tu dobu ještě více zhoustnou a budou akorát - třeba na namazání na chleba s máslem.

    Recept na švestková povidla #7

 

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první :-)

Napsat komentář

  • na jiné komentáře odkazujte zápisem např. [2]
  • HTML značky nejsou povoleny
tučně označené položky musíte vyplnit

 

« seznam článků  na začátek příspěvku  na první komentář

2012 – 2023   Tomáš Režňák - programátor, webdesignér, taťka a křesťan ve vývinu :-)